Utilitzem galetes. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Com redactar una nota de premsa

08-04-2020

Com agència de comunicació amb 10 anys de recorregut amb gestions amb mitjans volem ajudar-te a aconseguir el major impacte possible amb els comunicats de la teva empresa.

Per a començar, hem de tenir molt clar què és una nota de premsa.

Parlem de nota de premsa quan ens referim a un article informatiu que resumeix una novetat o informació important sobre la nostra empresa o marca.

Es tracta d'un article periodístic que enviem a una sèrie de periodistes amb l'objectiu que publiquin una notícia sobre això. És per això que com a agència de comunicació sempre recomanem enfocar la nota com si d'un article es tractés, perquè el periodista simplement hagi d'acabar d'ajustar la informació a l'espai en el qual es vagi a incloure l'article.

A més, si el tema de la nota de premsa genera el suficient interès, és possible que el periodista ens contacti per a aconseguir una entrevista o demanar més informació per a poder elaborar un reportatge més extens que generarà encara més visibilitat a la teva empresa.

Per a V3rtice les notes de premsa són un aspecte clau en l'estratègia de comunicació de cadascun dels nostres clients. És per això que treballem a fons cada nota analitzant què volem comunicar, quin és l'objectiu i duent a terme una gestió one to one amb els periodistes per a assegurar-nos d'aconseguir el major nombre d'impactes possibles en els mitjans de comunicació que millor encaixen amb el contingut que estem comunicant.

I per a ajudar-te a aconseguir els millors resultats amb les teves notes de premsa, hem preparat una sèrie de consells que ens han servit durant aquests 10 anys d'experiència com a agència de comunicació a Barcelona i Madrid.

Definir el tema i estratègia de comunicació

Abans de posar-nos a escriure, hem de tenir molt clar què és el que comunicarem i amb quina finalitat.

En primer lloc, hem de tenir en compte que un periodista rep moltes notes de premsa cada dia. Això significa que la nostra ha de cridar especialment l'atenció i, per tant, que s'ha d'oferir una informació que ens diferencia de la resta.

I per a això, el que farem és posar-nos en la pell del lector i valorar quina notícia llegiríem nosaltres mateixos en un periòdic, o què ens interessaria més en un informatiu de ràdio o televisió.

Com a agència de comunicació, hem recopilat exemples de temes que solen generar interès en els mitjans:
  • Premis
  • Llançament de productes pioners en el mercat o sector.
  • Dades de facturació que mostren el creixement de l'empresa.
  • Informes o estudis amb dades rellevants en relació a l'actualitat del sector.
  • Consells sobre temes de màxima actualitat informativa.
  • Esdeveniments amb la participació d'un elevat nombre de persones o en col·laboració amb empreses reconegudes.
  • En aquest sentit, una vegada sapiguem què és el que comunicarem, hem d'asseure'ns i analitzar quins són els mitjans de comunicació i periodistes més adequats per a la mena d'informació que estem oferint, i planificar de quina forma i amb quines paraules aconseguirem vendre la nostra nota de premsa, sempre diferenciant-nos de la competència.
Ara que ja sabem què comunicarem i quina estratègia seguirem, ha arribat el moment d'escriure la nota de premsa. I per a això necessitem saber quina és l'estructura més adequada i que ens ajudarà a vendre el tema a la primera.

Estructura d'una nota de premsa

Tota nota de premsa es compon de tres parts: titular, cos del text i contacte.

Titular

És la part més important de la notícia i la que farà que el periodista decideixi o no continuar llegint.

En conclusió, hem d'oferir un titular atractiu, directe i que resumeixi d'una forma breu i cridanera quina és la notícia que estem donant.


Cos de la notícia

Aquí és on expliquem tots els detalls sobre la notícia, però sempre amb un to informatiu, objectiu i en tercera persona. En cap cas promocionarem ni publicitar la nostra novetat, simplement la hi explicarem al periodista.

En aquest sentit, la clau del cos del text és el primer paràgraf, que ha d'ampliar la informació del titular però sense repetir les mateixes paraules.

Una vegada hem ampliat la informació del titular en el primer paràgraf, anem aportant dades complementàries, declaracions, estadístiques… que completaran el cos de la notícia i que el periodista simplement haurà d'acabar d'ajustar per a publicar-lo en el seu espai.

Per a tancar amb el cos, és indispensable incloure un breu resum de la teva empresa, en el qual indiquis quan es va crear i quin ha estat la seva evolució. En resum, contextualitzar.


Contacte

I el punt final de nostra tota de premsa el posa l'apartat de contacte, que sempre s'inclou en el peu de la pàgina.

Encara que el periodista pot respondre al nostre email per a demandar més informació, hem de posar-li les coses fàcils perquè sempre tingui unes dades de contacte per a consultar més informació i que no hagi de perdre temps a recuperar l'email des del qual es va enviar la nota de premsa. D'aquesta forma, ho té tot en un mateix document.


Altres aspectes la nota de premsa

A més de l'estructura que t'acabem de comentar, en algunes ocasions també és útil incloure una foto que complementi la informació que estem aportant i que el periodista podrà utilitzar en el seu article.

I, no menys important, hem de cuidar la maquetació del document Word perquè sigui atractiu i fàcil de llegir.

Com a agència de comunicació, et donarem un últim consell: envia sempre el document en un format editable per a facilitar el treball als periodistes. D'aquesta forma, podran ajustar el text directament per al seu article o simplement copiar i pegar aquelles frases i informacions que li resultis més útils.

V3rtice: agència de comunicació a Barcelona i Madrid

Totes aquestes recomanacions sorgeixen de 10 anys d'experiència i aprenentatge en comunicació corporativa i premsa. Després de múltiples projectes i clients, el nostre equip de periodistes formats i especialitzats en el món de la comunicació tenen coneixements que abasten multitud de sectors, tractant mà a mà diàriament amb periodistes de tota mena de mitjans de comunicació.

A més, a l'ésser una agència petita, dediquem un gran temps a estudiar amb lupa cada projecte per a desenvolupar-lo de manera òptima, i ajudar-te així a definir i aconseguir tots aquests objectius relacionats amb la comunicació que t'havies marcat en començar. Preferim la qualitat abans que la quantitat, i el tracte amb el client és una de les nostres especialitats.

Esperem que la nostra explicació t'hagi resultat útil. El nostre equip estarà disponible per si necessites assessorament detalladament i personalitzat. Contacta'ns perquè puguem ajudar-te al fet que el teu projecte avanci cap a la direcció correcta. Junts, ho aconseguirem!